Tammisen blogi

Blogi

Parhaat ”bursat” Tammisen jauhelihasta

Kuva: Teemu Lindroos/Studio Teho-Kuva

Hampurilaisen valmistamisessa tärkeimmät asiat ovat laadukkaat raaka-aineet ja onnistunut pihvi, kertoo Naughty Brgrin ravintoloitsija Akseli Herlevi. Ensimmäinen Nauhgty Brgr -hampurilaisravintola toimii Helsingissä, toinen avattiin syyskuun alussa Tampereelle. Molemmissa ravintoloissa käytetään Tammisen 100% suomalaista, vastuullisesti tuotettua Rotukarja-lihaa. Sen alkuperä on jäljitettävissä tilalle asti. Burgerpihviin käytettävän jauhelihan tulisi olla sopivan karkeaa: kun hampurilaista puraisee, pihvin pitäisi murtua suuhun.
– Pihvin täytyy muistuttaa kokolihaa eikä mureketta, Herlevi sanoo.
Hampurilaispihvistä tulee suussasulava, kun jauhelihassa on rasvaa noin 20 prosenttia. Jos rasvaprosentti on pieni, valmis pihvi pysyy hyvin koossa, mutta sen rakenne on kiinteä. Jos taas rasvaprosentti on suuri, kypsennettäessä rasva sulaa ja pihvi pienenee huomattavasti. Joka tapauksessa burgerpihviä kannattaa muovailla mahdollisimman vähän, niin sen rakenne ei kärsi.

Mausteita ei tarvitse sekoittaa jauhelihaan, vaan ne voi lisätä hampurilaispihvin pinnalle. Mitään sidosaineita ei myöskään kannata lisätä massaan. Yksinkertainen suolan ja pippurin yhdistelmä riittää. Jos hampurilaisen väliin haluaa laittaa fetajuustoa tai tsatsikia, pihvin mausteina voi käyttää juustokuminaa ja valkosipulia.
– Burgerin tekemisen voi miettiä jonkin maanosan tai alueen, esimerkiksi Lähi-idän, kannalta. Netistä voi selvittää mausteseoksia, jotka ovat tyypillisiä valitulle alueelle. Siten burgeriin saa uudenlaisen fiiliksen, ehdottaa Herlevi.
Jauhelihapihvin voi myös täyttää esimerkiksi juustolla tai maustevoinapilla. Raaka liha on tällöin paineltava kylmän maustevoin ympärille. Kun syöjä sitten puraisee hampurilaista, pihvistä paljastuu erinomaisen makuinen yllätys.

Herlevi kertoo vinkin hampurilaispihvien valmistamiseen: Jauhelihapihvi kohoaa kypsyessään eniten keskeltä, joten siitä tulee keskikohdasta paksumpi kuin reunoilta. Jos raa’an pihvin keskelle painaa sormella puolen sentin painauman, pihvi on valmiina tasapaksu. Hampurilaispihvit tulisi ehdottomasti valmistaa kuumassa grillissä. Oikean paistoajan oppii kokeilemalla.
– Ruoanlaittoa ei voi oppia kirjoista ja kansista. Mikään ei opeta kokkia niin hyvin kuin pienet virheet. Seuraavalla kerralla on viisaampi, Herlevi kannustaa.
Jos ei ole varma, kauanko pihvejä pitää grillata, voi ostaa 150 grammaa ylimääräistä jauhelihaa ja testata. Jos ensimmäinen pihvi paistuu liian kypsäksi, seuraavaa pitää grillata vähemmän aikaa. Grillin on oltava koko ajan tasaisen lämpöinen. Jos hampurilaispihvi on täyttä naudanlihaa, sen voi jättää reippaasti mediumiksi. Näin ”bursa” säilyttää oikean suutuntuman ja on mehukas.

Tammiselta saat laatulihat hampurilaisten valmistamiseen. Valikoimassamme on sekä erinomaisesti burgereihin sopivaa jauhelihaa että valmiita jauhelihapihvejä. Kokeile esimerkiksi syksyn uutuustuotteita: meheviä Naudan Burgerpihvejä tai maistuvia Pannupihvejä!

Kuva: Teemu Lindroos / Studio Teho-Kuva