Tammisen blogi

Blogi

Huippukokki: Tärkeintä on, että grillattavat ei lopu kesken!

jokelabloggaus

Blogissa on tällä kertaa haastateltavana Vanajanlinnan Groupin keittiöpäällikkö Mika Jokela. Mika kertoo meille kesän kuumimmista grillaustrendeistä, omista grillisuosikeistaan sekä mieleenpainuvimmista grillauskokemuksistaan.

Kuka olet ja mitä teet?
Olen Mika Jokela, Vanajanlinnan Groupin keittiöpäälikkö. Minulla on takana 26 vuoden ura, johon sisältyy sekä pikkuruisia ravintoloita että 90-luvun suurimpia ravintolahankkeita. Olen työskennellyt Michelin-ravintoloissa ja ennen siirtymistä Vanajanlinnalle toimin 5 vuotta Suomen Tukholman suurlähetystön pääkokkina.

Mitkä ovat tämän hetken kuumimmat grillaustrendit meillä ja maailmalla?
Hampurilaiset jatkavat grillikesän suosikkeina, ja uutena tulevat Tammisen jenkkityylillä leikatut erilaiset luulliset ruhonosat, kuten Tomahawk ja luullinen Ranch Entrecote Steak. Savustetut lihat kasvattavat myös suosiotaan. Grillauksesta tulee jatkossakin yhä trendikkäämpi tapa valmistaa ruokaa.

Mitä asioita kannattaa huomioida grillattavien lihojen valinnassa?
No ainakin se perusasia, että kesken ei saa loppua! Henkilökohtaisesti pidän social-tyyppisestä grillauksesta, jossa on jokaiselle jotakin. Mukana on siis kanaa, rotukarjaa, lammasvartaita ja äyriäisiä. Näin kaikki ruokailijat voivat maistella eri juttuja.

Entä itse grillaamisessa, millä vinkeillä onnistuu?
Perusasiat siinäkin kunniaan: Tuotteet tarpeeksi aikaisin huoneenlämpöön, tarpeeksi kuuma grilli ja maltti on grillauksessakin valttia.

Mikä on oma suosikkisi Tammisen Wanted-tuotteista?
Mun favourite on Ranch Entrecote Steak… Ja vain siksi, että tuollainen pala kunnon pihviä puhuttelee aina, kun se ilmestyy pöytään.

Mitä tarjoaisit sen lisukkeena?
Mä teen yleensä jonkin raikkaan salaatin, kuten Panzanellan. Siihen tulee yrttikuivattua tomaattia, vanhaa leipää ja hyviä oliiveja. Maistuva vinaigrette kruunaa salaatin.

Mikä on oma grillibravuurisi?
Lammasvartaat, korianteri-jogurttikastiketta ja munakoisokaviaaria

Kaasu- vai grillihiili, miksi?
Molemmilla on puolensa. Kaasu on nopea, varma ja helppotoiminen. Toisaalta hiiligrillin antamaa makua ei vaan voita mikään.

Juomasuositus lihaisille grilliherkuille?
Itse suosin shiraz-rypäleestä valmistettua punaviiniä. Grilliherkkujen kaveriksi sopii hyvin myös olut. On todella ilahduttavaa seurata kotimaisten pienpanimoiden ja aitojen käsityöläisoluiden esiinmarssia.

Paras / mieleenpainuvin grillausmuistosi?
Kuvauskeikoilla sattuu ja tapahtuu aina… Kerran olimme Levillä kuvaamassa joenrannassa, ja kuvaaja sai päähänsä, että grilli olisi kiva saada sinne ihan veden viereen. Pudotusta rantaan oli sellaiset 2–3 metriä, mutta grilli saatiin kun saatiinkin kolmen miehen voimin alas rantaan. Kuvaaja sai kuin saikin oikein komeeta kuvaa! Toinen kerta oli Kyproksella, kun paikallinen trombi iski kuvauspaikkaan juuri kuvausten lopussa. Se set up oli kyllä sitten menetetty. Kamerat lentelivät, ja tuuli vei kaikki kamat mennessään.
Parhaat grillauskeikat ovat kuitenkin aina sellaisia, kun grillataan jossain totaalisen odottamattomassa paikassa. Esimerkiksi kerran valmistin pelkällä grillillä kahden hengen lounaan silkkipainossa, kun painokoneet jauhoivat vieressä…