Tammisen blogi

Blogi

Lihamestari on ammattitaitoinen käsityöläinen

Oletko tullut ajatelleeksi, että kaupan palvelevan lihatiskin takaa löytyy monitoimimiehiä ja –naisia? On nimittäin niin, että paljon täytyy asioita tietää, jotta asiakasta osaa palvella oikein. Innostunutkin olisi hyvä olla, ja kiinnostunut juttelemaan ihmisille. Ammattitaito ei tule yhdessä yössä, mutta kyllä se on mahdollista saavuttaa. Tässä vieraskirjoituksessa pohdin hiukan miten.

Olen Petri Harsia, Herttoniemessä sijaitsevan K-Supermarket Hertan lihamestari. Takanani on 34 vuotta töitä kaupan alalla, urani alkoi oppisopimuskoulutuksella, kouluttauduin myös lihamestariksi ja ruokamestariksi. Vuodesta 85 olen työskennellyt lihamestarina eri kaupoissa ja samalla käynyt kartuttamassa ammattitaitoani erilaisissa koulutuksissa.

Nykypäivänä lihatiskin takana kouluttaudutaan yleensä vanhojen konkarien opastuksella. Olen minäkin useita kavereita kouluttanut lihanleikkuuhommaan vuosien varrella. Periaatteessa hommaan voi ryhtyä kuka tahansa, kunhan asenne on kohdallaan, haluaa opetella uudet asiat kunnolla ja ymmärtää, että ammatin oppiminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Minäkin opin edelleen uutta, ja ajassa pitää pysyä kiinni. Niinpä myös kokeilen uutta sen sijaan että nyrpistelisin.

Intohimo ammattiin on oikein hyvä etu, jos hyväksi lihamestariksi meinaa. Kädentaidot ovat äärimmäisen tärkeät, ja ne karttuvat kokemuksen myötä. Sitten pitäisi tietää eläinten luusto ja lihaksisto. Siinä pitää jo vähän opetella, ja viitsiä opetella. Ilman sitä tuntemusta leikkuutyö on hankalaa. Sen lisäksi pitää osata kokata, jotta osaa neuvoa asiakasta. Itse kokkailen kotona laidasta laitaan kokeilemalla kaikkea mahdollista, oppimismielessäkin. Talvikaudella leivinuunissa muhii yleensä pataruokia ja kesät grillailen. Tietenkin unohtamatta kunnon pihviä.

Kokkaus pitää osata, nimittäin asiakas ei kovin usein osaa itse tietää, mihin ruokaan mitäkin ruhonosaa kannattaa käyttää. Se että myyjä tuntee eri lihakset ja niiden käyttötarkoitukset sekä kypsennysmenetelmät ja oikeat paistoajat ja sisälämpötilat, auttaa asiakasta pitkälle. Ja jos vielä osaa kertoa, miten maustetaan ja kypsä liha leikataan, silloin on ollut todelliseksi avuksi asiakkaalle ja asiakas pääsee hyvään lopputulokseen.

Lihamestari, joka osaa ottaa huomioon asiakkaan tarpeet, on hyvä lihamestari. Parasta työssä onkin asiakkaiden antamat kiitokset hyvistä lihakaupoista ja myös palautteet, joiden avulla toimintaa voi kehittää oikeaan suuntaan.

Siinä missä hyvän lihamestarin vaikutus asiakkaan tyytyväisyyteen on suuri, on laadukkaan lihan ja oikeanlaisen kasvatuksen vaikutus hyvin suuri lihan rakenteeseen, ulkonäköön, säilyvyyteen, ja mikä tärkeintä, makuun sekä mureuteen. Sekä kotona että töissä suosin suomalaista tuotantoa. Meillä puhtaus ja eläinten hyvinvointi on maailmanlaajuisestikin huippuluokkaa. Arvostan korkealle myös luotettavia yhteistyökumppaneita. Kun tietää keneltä tilaa, tietää mitä saa.

Petri Harsia