Tammisen blogi

Blogi

Terveiset Millolan tilalta Lohjalta!

Meillä kasvatetaan Hereford-nautoja. Kevään poikimakausi on onnellisesti ohi ja naudat laiduntavat joen tulva-alueen rantoja pienten vasikoidensa kanssa. Kesäaikaan ne elävät laajahkolla aidatulla alueella, jolla ne voivat laumana siirtyä ruoan, sään ja omien mielitekojensa johdattamina eri paikkoihin. Pellolla on hauska seurata niiden oikkuja ja siellä havaitsee mielenkiintoisia asioita niiden käytöksestä. Laumalla on johtajansa ja yhdessä puolustetaan pienempiä. Elämän arvot ovat naudoilla hyvässä järjestyksessä.

Rotukarja pystyy märehtijänä jalostamaan korsirehun tehokkaasti ihmisravinnoksi. Meillä valoisien kesäöiden Suomessa heinä kasvaa hyvin ja sen satomassa on erinomainen. Lehmän lanta käytetään lannoitteena pelloillamme ja näin ravinteet palaavat takaisin kiertoon.

Meille rotukarja on oiva valinta, sillä savipohjaiset kumpuilevat peltomme ovat heinäntuotantoon sopivia. Rotukarja pärjää ulkona ympäri vuoden ja ne tarvitsevat suojakseen ainoastaan katon, kuivan makuualustan sekä tuulensuojan. Heti kun maa jäätyy päästämme lehmät jaloittelemaan pellolle. Eläimet pysyvät terveenä saadessaan liikuntaa ja eläessään raittiissa puhtaassa ulkoilmassa.

Sonni_millola

Herefordit ovat luonteeltaan hyvin rauhallisia. Niiden kanssa on helppo työskennellä ja hyvällä hoidolla on helppo saada niiden luottamus. Kesäisin, kun käymme laitumilla niitä katsomassa, ne päästävät meidät laumaansa kuin olisimme sen jäseniä.

Naudat tekevät kesäisin arvokasta maisemointityötä kun ne laiduntavat ympäristössämme. Lehmien tekemät polut elävöittävät ihanasti maisemaa, ihan tulee lapsuus mieleen niitä kävellessä. Lehmiemme laidunnettavana on myös metsähakoja sekä ojankoja. Naudat syövät mielellään nuorta vesakkoa ja nauttivat puiden tuomasta suojasta. Olemme lainanneet pieniä laumoja myös tilamme ulkopuolelle maisemointitöihin. Laidunnettavaa on paljon esimerkiksi sähkölinjojen alustoissa ja rehevöityvissä järvien ja jokien rannoissa.

Tällaisilla laitumilla laiduntava rotukarja on hyvin luonnonmukaisesti kasvatettua. Silloin kun eläin elää onnellista elämää, sen tuottama lihakin maistuu hyvälle.

Anu Juurakko
Millolan tila