Tammisen blogi

Blogi

Arvoista ja arvostuksesta

Pitkinä pääsiäisen pyhinä ehti miettiä monenlaista. Perhettä, arvoja, ruokaa. Kiirettä ja arkea. Sitä mikä oikeasti on tärkeää ja mihin elämässä kannattaa panostaa.

Hyvä olo ja hyvä mieli. Aina ja arjessakin, ei pelkästään pitkinä pyhinä, silloin kun siihen on aikaa. Yksinkertainen oli pohdintani lopputulema, ei ehkä edes kovin omintakeinen.  Mutta juuri siitä onkin kyse, aika itsestäänselvyyksistä.

Minulle hyvä olo ja mieli korostuvat, kun katselen koko perhettä yhdessä ruokapöydässä iloisena hyvän ruoan ääressä. Saman pöydän ympärillä istuu ihmisiä, jotka kaikki arvostavat toisiaan, toistensa näkemyksiä ja mielipiteitä, kaikkien panosta yhteisen hyvän eteen. Yhdessä syöminen on minulle kannanotto perheen keskinäisen arvostuksen puolesta.

Se, mitä lautasella on, kertoo puolestaan ihmisen yleisestä arvostuksesta. Tyypillisestihän päivittäiset ostopäätökset määrittelee edelleen hinta. Se kai ei ole mikään salaisuus. Kuitenkin se porukka, joka ymmärtää, että laatua ja oikeudenmukaisuutta ei voi saada pohjiin vedetyillä hinnoilla, kasvaa jokaisen pienen skandaalin myötä, vähän kerrallaan.

Arkipäivän ostokset ovat paras tapa vaikuttaa siihen, mihin suuntaan maailma menee. Haluaisin uskoa, että sitä mukaa, kun ymmärrämme oikean, turvallisen ja laadukkaan ruoan merkitystä enemmän, maailma – ainakin ruoan ympärillä pyörivä – muuttuu hiukan vastuullisemmaksi.

Jokainen ostopäätös on kannanotto ja sillä on vaikutus monen ihmisen hyvään mieleen ja oloon koko suomalaisen ruoan ketjussa. Suomalainen ruoan alkutuotanto, teollisuus ja kauppa on täynnä toimijoita ja ihmisiä, jotka tekevät arvokasta työtä. Kuluttajan työ on tehdä itselleen oikeita ja omia arvoja tukevia ostopäätöksiä, muuallakin kuin juhlapuheissa ja muulloinkin kuin juhlapyhinä.

Tamminen rakentaa perustuksensa vastuullisuudelle. Se tarkoittaa meille kaikkea eläinten kasvatuksesta tuottajan hyvinvointiin ja laatutuotteesta katteellisiin kuluttajalupauksiin. Toimintamme ytimessä lunastamme lupauksemme. Lunastatko sinä lupauksesi vastuullisista ruokaostoksista ihan tavallisena maanantai-iltanakin?

Tällaisiakin pohdintoja voi hyvä ruoka kirvoittaa. Ja muuten myös sen oivalluksen, että ruoka maistuu aina paremmalta seurassa. Tehkää siis hyvää ruokaa ja nauttikaa se omien tärkeiden ihmistenne kanssa, omien arvojenne mukaisesti.

– Pasi T