Tammisen blogi

Blogi

Uuden vuoden lupauksista ja eläimistä

Uusi vuosi, pyhät lupaukset ja päätökset. Laihdutusta ja liikuntaa enemmän. Tietysti. Moniko on lisäksi luvannut tehdä enemmän itse ruokaa alusta saakka, kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja kohtuullistaa määrää, kiinnittää huomiota lihan tuotantotapaan, ehkä suunnitellut arkeensa kasvisruokapäivää? Nämä ovat ajallemme tyypillisiä ruokapohdintoja, joiden teemat näkyvät niissä pöydissä, joiden ympärillä ruoka on muutakin kuin nälän tappaja.

Viime vuoden lopulla Elina Lappalainen kirjoitti kirjan Syötäväksi kasvatetut, joka ampaisi kirjahyllyihin ja palkintolistoille. Kirja pureutuu suomalaisen tuotantoeläimen matkaan suomalaiseksi ruoaksi. Se on nostanut pinnan alla pitkään virinneen aiheen esille, ja vähitellen tuotantoeläinten hyvinvoinnista puhuvat muutkin kuluttajat kuin lihansyönnin lopettamista vaativat eläinten oikeuksien puolustajat tai kotikeittiöissään huippuvälineillä hifistelevät edelläkävijät. Keskustelu vaikuttaa jatkuvan tänä vuonna. Oma uuden vuoden lupaukseni on, että tätä tärkeää keskustelua pidetään yllä myös Tammisen blogissa.

Lihamiehessä nimittäin on alkanut viritä toivo, että nitkahdamme tänä vuonna pienen askelen sanoista kohti tekoja. Kohti valistuneita  ostopäätöksiä, joissa lihan laatu, alkuperä ja kasvatustapa merkitsevät enemmän kuin punainen alelappu. Se saattaa tarkoittaa yksittäiselle ruoanlaittajalle viikossa hiukan vähemmän lihaa, mutta laadukkaammin – huolella kasvatettu ja toimeentulon tuottajalleen antava liha kun maksaa tarjousjauhelihaa enemmän. Se saattaa tarkoittaa hiukan aktiivisuutta ostoksilla: vastuullisesti kasvatetun lihan löytäminen naapurikaupasta ei aina ole helppoa.

Niin kauan kuin hyvinvointimerkkiä ei ole, kuluttajan täytyy aktivoitua tekemään taustatyötä itselleen sopivan tuotteen valitsemiseksi. Ja ennen sitä pitää tietää, mikä painaa omassa vaakakupissa. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa joulukuun lopulla (HS 16.12.12) pohdittiin, mitä uuden tekeillä olevan eläinsuojelulain tulisi saada aikaan tuotantoeläinten oloissa. Ainakin riittävästi tilaa ja mahdollisuus lajinmukaiseen käyttäytymiseen.  Edetäänpä pienin askelin: voisivatko nämä olla sinun ensimmäiset ostokriteerisi uudenlaisena lihankuluttajana?

Pasi T