Tammisen blogi

Blogi

Rotukarjan lihaa kotiovelle

Saimme muutama viikko sitten verkkopalvelumme Lihalaatikon lopulliseen kuntoonsa ja lanseerasimme sen samalla medialle. Uusi verkkopalvelumme herätti paljon huomiota, ja siitä on kirjoittanut jo muun muassa Kauppalehti, Iltalehti, Maaseudun Tulevaisuus ja Glorian Ruoka&Viini. Samalla viime vuoden lopulta avoinna ollut verkkopalvelumme teki kävijä- ja asiakasennätyksensä. Olemme erittäin tyytyväisiä huomioon ja kiinnostukseen. Yllättyneitä emme ole niinkään; avasimme palvelun, koska uskoimme että sille on tilausta.

Lihalaatikko on uusi palvelukonseptimme, jonka kautta verkosta voi ostaa vastuullisesti tuotettua Rotukarjan lihaa kotiin kuljetettuna. Se perustettiin, koska eläinten hyvinvointi ja tuotanto-olot kiinnostavat valveutunutta lihansyöjää, mutta samalla vapaana kuivikepohjaisissa pihatoissa kasvaneen liharotuisen naudan lihaa on vaikea löytää lähikaupoista. Aktiiviset kuluttajat ovat erikseen etsineet liharotuisen naudan lihaa myyvät kauppiaat, tai ajelleet omilla autoillaan pitkiä matkoja tilamyynteihin lähiruokaa hakemaan.

Palvelumme on kehitetty vaihtoehdoksi niille, jotka toivovat tilamyynnin lähiruoanomaisia palveluita, mutta joilla ei ole sopivaa tilaa kodin vieressä. Lihan hakeminen matkojen päästä ja suunniteltujen kuljetusjärjestelmien ulkopuolelta pakottaa nimittäin katsomaan silmiin kahta asiaa: jokainen yksityisautolla ajeltu kilometri lisää päästöjä, ja jokainen autossa vietetty hetki lisää riskiä hyvin tärkeän kylmäketjun katkeamisesta.

Maataloustuotteiden ostamisen uusiin tapoihin ja ammattimaisiin kylmäkuljetuksiin uskoo myös Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoitus (11.1.13), joka visioi tulevaisuuden ruokakaupankäynnin pitkälti verkkoon. Meidän näkemyksemme on lyhyellä aikavälillä hiukan maltillisempi: palvelumme – ja suomalainen ruoan verkkokauppa yleensä – tulee toimimaan ruoan laadusta kiinnostuneiden kuluttajien erikoistoiveisiin vastaajana ja vähittäiskaupan valikoiman täydentäjänä, ei kilpailijana. Suomalaiset suhtautuvat hyvinkin toisistaan poikkeavalla tavalla ruokaan ja sen ostamiseen, ja toisaalta ruoan myynti on edelleen hyvin tasapäistävää. Suuren massan lisäksi maastamme löytyy osa ihmisiä, joka haluaa ruoan ostoonkin vaihtoehtoja ja lisäpalveluja. Nähtäväksi jää, kuinka moni toimija ottaa tästä mahdollisuudesta kiinni.

Lihalaatikko tarjoaa nyt aluksi kolmea erilaista 10 kilon pakettia Rotukarjan lihaa, Mahdin, Rehdin ja Tuhdin. Kaikkiin tuotteisiin on merkitty lihakarjan rotu sekä tila, jolta liha on peräisin. Paistit, fileet ja palaliha on leikattu käsin ja raakakypsytetty, mikä tarkoittaa sitä, että liha on mureaa ja valmista paistettavaksi tai pakastettavaksi. Jauheliha on tuoretta ja vastajauhettua.

Lihalaatikon kuljetuksissa käytetään Itellan Termo-palvelua. Elintarvikkeiden oikea lämpötila taataan pakkausteknisten ratkaisujen, kuten erilaisten kylmälaatikoiden ja -geelien sekä jatkuvan lämpötilaseurannan avulla. Kuljetuksia varten ei ole erillisiä kylmäkuljetusajoneuvoja vaan niissä hyödynnetään Itellan jo olemassa olevaa kalustoa nopeasti, kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

– Pasi T